Kalau Tak Pandai Memasak Tak perlu Malu..Masih ade Waktu...(",)

Thursday, February 17, 2011





Sebelum korang membaca lebih lanjut entry nie aku nak tanya korang..Korang pandai memasak tak?? Usia berapa korang dah mula belajar memasak??? Lauk ape pertama kali korang cuba untuk belajar masak?? Kalau aku dengan jujur aku cakap masa tahun pertama di Universiti baru aku nak belajar memasak..ngeh3 bocor rahsia besar aku...Lauk pertama aku cuba belajar nak masak ialah lauk sambal ayam..hahaha..Masa aku belajar memasak usia aku 20 tahun dan kahwin pada usia 23 tahun mudakan...kih3..Aku yakin korang mesti punyai pengalaman memasak hampir berpuluh tahun kan..Aku ade tanya kawan=kawan start bila diorang pandai masak..ade yang cakap darjah 3 dah pandai masak..Wah terror tu..mesti masak sedap...Untuk pengetahuan semua dulu aku tak suka masuk dapur, akak2 aku selalu bising..maklumlah ade akak mulalah manja bukan main..pastu aku suke mengadap buku daripada pergi ke dapur...aku suka masak semua perkataan dalam buku daripada pergi ke dapur tolong akak2 aku masak..Masa aku masuk Universiti takde sape lagi nak masak untuk aku..kene beli..hehe..nak masak tak pandaikan...Kawan2 aku yang pandai masak semua curik2 masak kat hostel..Aku jelous tengok diorang pandai masak..Dan saat itu aku tanamkan azam,bila start je cuti semester aku balik aku masuk dapur...ibu aku pun heran...ayah pun heran..Aku tak peduli.. Argghhh!! Percubaan pertama masuk dapur masak sambal ayam..ibu aku tak kasi aku masak nanti mereka tak boleh makan katanye...Maklumlah mereka musykil dengan aku..haha...Aku pun balun je masak..last2 memang betul sangkaan mereka, tak boleh makan sebab masin terlebih garam..haha..Pastu sambal aku cair sebab bubuh air..ade ke patut sambal buh air..hehe..Walaupun gagal aku cuba terus mencuba, bila pergi makan kat luar aku akan tenung makanan tu then rasa..aku tengok bahan-bahan dan taste makanan tue...aku tak belajar kat mak dan akak sebab aku ego..hehe..Akhirnya, dengan usaha gigih aku membuahkan hasil bila keluarga sendiri, mentua, dan suami memuji masakan aku...Angkat bakul kejap..ngeh3..Kesimpulannya..sesiapa yang tak pandai masak jangan malu walaupun usia dah lanjut ye.masih ade ruang dan waktu untuk kita belajar masak yang penting keinginan nak masak...hehe..

33 comments:

kmvsblogger said...

Sekarang ni byk suami yg lebih terror memasak dari isteri..percaya tak??itulah kenyataan

cik anum said...

adess, sy pon masih terkial kial nk blaja mask. hahaaaa

qlah said...

setuju ! hehe .

FariehanIbrahim [LBC] said...

yey! nsib baek comel da pndai msk air ngn goreng telor. haha! ;pp

Puteri Balqis said...

kmv: ye itu tak dinafikan..suami sy pon terror masak..(",)

Puteri Balqis said...

cik anum: tak per cik anum masih ade masa untuk belajar...try your best k=)

Puteri Balqis said...

qlah: hehe setuju aje qlah ye=)

Puteri Balqis said...

fariehan: haha...takper2 kan akak dah kate masih ade waktu=)

supersaraa said...

betol tu!still belajar msk :)

NARDtheNERD said...

dear...nanti buat perenggan ek..hehe..i asyik ulang baca line yang same je..

ehehehe.
:)

Mr iz said...

he he ...saya pandai masak... masak air..maggi...nasi goreng...he he kira pandai gak kan...kan..he he...

~ ナフィルザ ~ said...

hee~
saya pun lambat jugak belajar masak
ekeh keh~ angka 2 baru terkial-kial setelah dibebel oleh bapakku. hihihi~

Puteri Balqis said...

hehe..selalu kene bebel ek..smalah kita=)

Puteri Balqis said...

supersara: takpe sara pelan2 yee..=)

Puteri Balqis said...

Nard: huhu..dah terbiasa dulu bila manulis takder perenggan..haha sampai cikgu marah panjang berjela2...thanks komen =)

Puteri Balqis said...

Mr Iz: hehe..kalau dah pandai buat ns goreng kira okla tue...(",)

:: Noonoy :: said...

huk4.. sy tak reti sgt memasak! ngee3. . xpe2. .blm tlmbat gk. hihi
><,

BeDa said...

Selalu ade waktu buat belajar. Manfaatkan waktu dengan bijak.

Salam ukhuwah

Puteri Balqis said...

Beda: yup betul tue..setuju=)

Zaza said...

zaza pon xpandai masak..

Puteri Balqis said...

zaza: jgn risau yee...ader waktu lg...yg penting nak belajar tu je (",)

~~su manje~~~ said...

salam ziarah...nice post ttg tak pandai masak...su pun tak pandai gak tapi su nak belajar kalau ada kelapangan

Puteri Balqis said...

su: zaman sekarang lagi senang nak belajar sebabnya banyak kelas yang boleh kita ikuti kalau nak belajar memasak..try your best(",)

adan said...

akak saya pandai masak sambal belacan tumis.. nak rasa tak? hekhekhek

Puteri Balqis said...

adan: ade2 saje ye adik adan nih..meh bagi resepi akak nak try wat...(",)

sarah said...

hehe..
sarah start belajar mase form bape ntah..
takde kekangan masa.. sobs!
bila alek uma baru la bole g dapur..
seronok en masak ^^

Puteri Balqis said...

sarah: bagusnye sarah dah start awal memasak...mesti dah expert nie memasak...yup! seronok rugi rasa tak belajar masa darjah 3 dulu.hehe

kay_are said...

saye tahu masak sikit2 je.. tapi makan makanan orang masak tau banyak ^^

Faizal Syukri @ Peja said...

Peja kali pertama masak sendiri masa darjah 3... masak nasi goreng dan mee goreng... sekarang dah tahu masak pelbagai jenis makanan... TQ mak peja sebab byk ajar... ayah Peja marah bebenor Peja belajar memasak sebab takut Peja jadi auwwww... huhu

Puteri Balqis said...

kay_are: haha semua orang kebanyakkan macam tue...(",)

Puteri Balqis said...

Peja: tak salah lelaki memasak di dapur nanti boleh tolong bantu isteri ujung minggu (",)

She's retarded said...

time waits for no man

Puteri Balqis said...

she's retarded: hahaha...

Klik2 Di Sini ...Join2...(",)